Ska jag backa upp all min data?

Att förlora data kan innebära stora förluster. Det kan få konsekvenser för din ekonomi och har du ett företag kan du förlora allt från viktiga kundkontakter till affärshemligheter, för att inte tala om semesterbilderna från när barnen var små. Så på frågan “Ska jag backa upp all min data?” är svaret: Den data du vet att du inte vill vara utan för resten av ditt liv, den ska du alltid göra en säker backup på.

Backa datan du inte vill förlora

Sonen som tappar sin första tand, dotterns balettuppvisning eller den där underbara bröllopsdagen för fem år sedan. Alltihop är minnen du bär med dig för alltid, men du vill inte bara ha dem inom dig utan även kunna visa dem för andra, kanske för barnen när de själva får egna barn. Minnen som du tror att sitter säkert där på datorns hårddisk. Men är det minnen du verkligen vill bevara för alltid, då behöver du se till att göra en säker backup på dessa.

Låt inte minnena gå förlorade

Varför inte spara din data på flera säkra ställen? Den externa hårddisken hemma hos systern, en lämplig molntjänst som både du och din sambo har tillgång till och de viktigaste filerna på en usb-sticka i kassaskåpet. Låt inte lathet komma i vägen när det gäller data som kan få enorma konsekvenser om den går förlorad.

Ska jag backa upp all min data?

Säkra datan på flera ställen

Så, ska man backa all sin data och räcker det att backa den på ett ställe? Har du data du inte vill förlora, vare sig det är familjeminnen eller viktiga affärsdokument, ta då tiden att backa datan på säkert sätt. Nöj dig inte med att säkra datan på en extern hårddisk utan använd dig både av de molntjänster som finns samt externa hårddiskar. Man vet aldrig när, eller var, olyckan är framme.